Dingen die je moet doen voordat je overlijd

‘Kick the bucket’ is een heel oude Engelse uitdrukking die doodgaan betekent. Een ‘bucket list’ is een lijst van dingen die je nog wilt doen voor je sterft en is nu een gewone Engelse uitdrukking.

In 2007 populariseerde de film Bucket List, met Jack Nicholson en Morgan Freeman in de hoofdrollen. Het gaat over twee oudere mannen die stervende zijn en op een roadtrip gaan om alle dingen op hun bucket list te doen. Op hun lijst stonden onder andere parachutespringen, de Taj Mahal bezoeken en met motorfietsen langs de Chinese Muur rijden. De film kreeg gemengde kritieken, maar de uitdrukking raakte een snaar bij de mensen. Zelfs mensen die de film nooit gezien hebben kennen en gebruiken dit idioom nu.

Net als in de film ging de eenennegentigjarige Norma Jean Bauerschmidt op een echt bucket list avontuur nadat ze vorig jaar de diagnose kanker had gekregen. Haar dokters vertelden haar dat operatie, chemotherapie en bestraling haar opties waren, en dat haar kansen er niet goed uitzagen. Ze zei: “Ik ben 90 jaar oud, ik ga op weg.” In de volgende 12 maanden reden Norma en haar gezin meer dan 13.000 mijl door het land in een RV. In die tijd streepte ze zoveel mogelijk bucket list items af als ze kon. Ze reed paard, vloog in een heteluchtballon, en deed kleine dingen zoals voor de eerste keer gebakken groene tomaten proberen.

Terwijl Norma Jean’s bucket list haar in staat stelde van elk moment van haar laatste dagen te genieten, zijn bucket lists niet alleen voor de terminaal zieke. Het is nooit te vroeg om de dingen te gaan doen die je altijd al hebt willen doen. Wat staat er op jouw bucket list?