Eenvoudige tips om hooikoorts deze zomer te overleven


Hooikoorts kan bij sommige mensen de liefde voor de zomermaanden volledig om zeep helpen. In plaats van van de zon te kunnen genieten, blijven ze achter met gezwollen ogen, een stromende neus en een algemeen beroerd gevoel. Er zijn echter manieren om de symptomen van hooikoorts te verminderen. In dit artikel bekijken we enkele van de eenvoudige dingen die je in je dagelijkse routine kunt inbouwen. Van essentiële oliën voor hooikoorts, tot het verminderen van je suikerinname en zelfs het bijhouden van het pollengehalte in je omgeving.

Essentiële oliën voor hooikoorts

Er zijn 6 essentiële oliën voor hooikoorts die je kunnen helpen je symptomen te verminderen tijdens het piekseizoen van de hooikoorts. Je kunt ze in de lucht om je heen diffuseren, een paar druppels aan je bad toevoegen, of ze zelfs verdunnen in een draagolie en op je huid gebruiken.

De beste die me te binnen schieten zijn…

Lavendel
Kamille
Pepermunt
Eucalyptus
Tea Tree
Citroen
Pas alleen op dat je ze niet direct op je huid smeert, want ze kunnen je verbranden. Ook als je zwanger bent of borstvoeding geeft, moet je eerst je huisarts raadplegen voor je ze gebruikt.

Verminder je koffie

Cafeïne wekt het vrijkomen van histamine op, dat de ontstoken huid kan verergeren en je bloedvaten verwijden waardoor alles nog meer geïrriteerd en jeukerig aanvoelt. Als je kunt, kies dan voor een kruidenthee, of water in de plaats.

Vermijd zuivelproducten

Blijf goed uit de buurt van ALLE zuivelproducten als je kunt, want voedingsmiddelen als -melk en kaas zijn slijm opwekkend en zullen je hooikoorts zo veel erger doen aanvoelen. Mensen die gevoelig zijn voor allergische reacties hebben vaak moeite met zuivel, dus probeer in plaats daarvan waar mogelijk te kiezen voor de zuivel vrije alternatieven. Er zijn er tegenwoordig zoveel verkrijgbaar dat het niet moeilijk zal zijn iets anders te vinden voor in je koffie of op je cornflakes.

Kruiden zijn je vrienden

Voeg dagelijks wat gember aan je dieet toe…in gemalen of verse vorm, want het werkt als een natuurlijk ontzwellend middel en kalmeert eventuele ontstekingen. Het drinken van gemberthee is een prima manier om dit aan je dagelijkse voeding toe te voegen, hetzij een specifieke gemberthee die je in de winkel kunt kopen, hetzij door thuis je eigen thee te maken met wat geraspte gember, kurkuma en een kneepje citroensap.

Beperk je suiker inname

Geraffineerde suikers veroorzaken juist pieken en dalen in je suikerspiegel, wat op zijn beurt een adrenaline stoot veroorzaakt die je histamine-afgifte activeert…niet wat je wilt als die toch al in overdrive is. Kies dus, als je kunt, voor gedroogd of vers fruit voor een natuurlijke suiker.

Doseer Vitamine C

Vul je dieet met verse groenten en fruit om de hele dag door een gestage inname van vitamine C te verzekeren. Je lichaam kan vitamine C niet zelf maken of opslaan, dus moet het in een lage en constante dosis beschikbaar zijn om je neusslijmvlies te helpen ondersteunen en de hoeveelheid histamine in het bloed te verminderen. Elke dag je vitamine C inname verhogen is een geweldige natuurlijke hooikoorts behandeling.

Hier zijn enkele vruchten en groenten die rijk zijn aan vitamine C die je dagelijks aan je dieet zou moeten proberen toe te voegen. Een goede manier om dit te doen is door smoothies te drinken, want je kunt er een paar tegelijk aan toevoegen om heerlijke smaakcombo’s te maken…

Eet ontstekingsremmende voedingsmiddelen

Door je dieet te vullen met lekkere ontstekingsremmende voedingsmiddelen, help je sommige bijwerkingen van hooikoorts te verminderen – waaronder ontsteking van de neus, die ontstaat als het immuunsysteem overreageert op allergenen in de lucht, waardoor je je benauwd en verstopt voelt. Ik weet zeker dat als je hooikoorts hebt je al weet dat tekenen hiervan kunnen zijn – een loopneus of verstopte neus, niezen, rode, jeukende en tranende ogen, en zelfs zwelling of zwellingen rond de ogen.

Hier zijn wat suggesties van voedingsmiddelen die vol zitten met ontstekingsremmende eigenschappen…

Bosbessen, bramen, paarse druiven, zwarte bessen (ook geweldig voor de gezondheid van de aderen)
Wortelen, zoete aardappelen, pompoen, butternutpompoen
Mango’s, abrikozen, perziken, nectarines, papaja’s, peren, ananas
Pruimen, pruimen, rozijnen, vijgen, avocado’s,
Vis zoals haring, pilchards, sardines, zalm (ook goed voor de gezondheid van de huid)
Oliën zoals pompoenzaadolie en lijnzaadolie (helpt ook bij de gezondheid van de gewrichten)

Stop met het drinken van alcohol

Elke vorm van alcohol verhoogt je kans op allergische rhinitis, niet alleen tijdens het hooikoorts seizoen, dus drink zo mogelijk zo weinig mogelijk.

OK, dus voor sommigen lijkt dit misschien niet iets wat ze helemaal kunnen schrappen, maar misschien kun je overwegen iets te minderen, vooral op dagen met veel pollen.

Wat kan ik nog meer doen om mezelf te helpen?

Het gebruik van natuurlijke remedies en het bijhouden van de pollen niveaus in je omgeving kunnen je helpen je hooikoorts onder controle te houden. Zoiets eenvoudigs als het hele jaar door plaatselijke honing of Manuka Honing eten kan je daadwerkelijk helpen een vorm van bescherming tegen het stuifmeel op te bouwen.

Je zou zelfs kunnen proberen sterk geurende huidverzorgingsproducten te vermijden, en in plaats daarvan te kiezen voor meer natuurlijke, holistische huidverzorging die niet zo hard is voor ogen en neus.

Dingen als neussprays en oogdruppels, vooral als je contactlenzen hebt, helpen om de verergering te verminderen. Voor meer informatie over het aanschaffen van contactlenzen kun je terecht bij Vision Direct, waar je werkelijk online contactlenzen kunt bestellen als je je voorschrift weet.

Houd het pollen niveau in je omgeving bij

Door de hoeveelheid stuifmeel in je omgeving bij te houden, kun je bepalen hoe erg je hooikoorts symptomen op een bepaalde dag kunnen zijn en proberen bepaalde situaties te vermijden of extra tissues of oogdruppels bij de hand te hebben voor het geval dat.

Wat zijn je hooikoorts symptomen, en hoe ga je ermee om? Gebruik je over-the-counter, of natuurlijke hooikoorts behandelingen?