Ik ben geen minimalist – nog niet, maar in het begin van 2021 besloot ik mezelf uit te dagen het hele jaar door te gaan zonder nieuwe kleding te kopen. Waarom? Omdat snelle mode een van de ergste overtreders aan het worden is als het op klimaatverandering aankomt. Het lijkt de ’trend’ te zijn om een kledingstuk één keer te dragen voor je het naar de kringloopwinkel brengt, of nog erger, het in de vuilnisbak gooit! Trends als deze zouden tot het verleden moeten behoren, want het is gewoon niet duurzaam voor de planeet, laat staan voor het banksaldo van de meeste mensen. Ontruim wat je niet wilt hebben om er iemand anders van te laten houden!
Er zijn zoveel meer manieren waarop we duurzaam kunnen winkelen, en je hoeft niet eens zo drastisch te zijn als ik en niets nieuws te kopen en een minimalist te worden. Denk na voor je iets nieuws koopt. Heb ik dit echt nodig? Zal ik het dragen tot het versleten is? Of zal het uiteindelijk alleen maar deel uitmaken van mijn volgende grote declutter?
Past één maat bij alles?
Natuurlijk is er geen – one size fits all – oplossing voor dit probleem. We hebben allemaal een verschillende smaak, budget en levensstijl. Plus, we willen niet allemaal minimalist zijn! Maar er is maar één planeet, dus moeten we ALLEMAAL beter nadenken over snelle mode en onze impact. Heb je echt die dure designeroutfit nodig die je maar één keer zult dragen?
Toen ik mezelf uitdaagde om een jaar lang geen nieuwe kleren meer te kopen, werden mijn ogen echt geopend voor wat ik wel en niet nodig had. Er was geen enkele keer dat ik zonder ging, of me ontoereikend voelde met wat ik al had. In feite deed het me beseffen dat ik al te veel in mijn garderobe had. Hier is een kleine test voor je. Plak een pot-it briefje of iets dergelijks op al je kledingstukken. Naarmate je de kledingstukken gebruikt, haal je het plakbriefje eraf. Kijk dan, in de loop van 6 maanden, hoeveel kledingstukken er overblijven met het plakbriefje erop. Ik durf te wedden dat je verbaasd zult zijn over hoeveel je eigenlijk niet draagt!
Om je hierover aan het denken te zetten, zijn hier 15 manieren om je te helpen snelle mode te vervangen voor een meer doordachte, minimalistische aanpak…
Ontruim en organiseer wat je hebt
Als je te horen krijgt dat je minder moet winkelen, klinkt de gedachte om wat je wel hebt met een grote opruiming weg te doen misschien een beetje vreemd. Er zit echter een methode achter! Als je zoveel kledingstukken in je garderobe hebt dat je niet echt meer ziet wat je wel hebt, kun je door het opruimen van de stukjes die je niet meer wilt, de stukken zien die je mooi vindt. Misschien vind je zelfs een paar vergeten schatten die achteraan verstopt zitten!
Plus, als je ’s morgens minder te doorzoeken hebt, zul je gemakkelijker iets vinden dat je graag draagt. Dat maakt het proces zoveel gemakkelijker en efficiënter als je haast hebt. Denk minimalistisch als het om je garderobe gaat – er zijn maar zoveel items die een mens kan dragen. Ontruim en organiseer je garderobe om jezelf meer hoofdruimte te geven voor wat je wel hebt.
Leer van fouten uit het verleden
Terwijl je je massale opruiming doet, ondervraag je elk voorwerp een beetje. Als het er een is dat je niet vaak droeg, vraag je dan af waarom je het niet veel droeg. Was het het gevoel dat je er niet prettig bij vond? Hoe het je deed uitzien of voelen? Had je nooit het juiste moment om het te dragen?
Door te leren waarom je sommige items niet droeg, zal het je helpen naar voren te gaan om niet weer dezelfde fouten te maken. Misschien kocht je het zelfs uit pure verveling op een lunchpauze, of werd je overgehaald het te kopen. Als je je er in de kleedkamers niet 100% jezelf in voelt, zul je het waarschijnlijk ook niet dragen als je het thuis krijgt!
Het is OK om kleren meer dan eens te dragen
Ondanks wat veel tijdschriften en beroemdheden zeggen en doen, is het volkomen OK om een kledingstuk meer dan eens te dragen voor je het weggooit! Eerlijk gezegd is het idee dat iemand iets zou kopen om één keer te dragen en het daarna weg te geven of weg te gooien belachelijk. Deze mensen moeten eens in de echte wereld stappen!
Ten eerste is het gewoon geldverspilling, en tijdverspilling voor de persoon die het gemaakt heeft. Dan is het ook nog ongelooflijk verspillend en slecht voor het milieu. Je moet kledingstukken zo vaak als je kunt dragen om er het meeste uit te halen – en uit je geld!
Stel dat je een trui hebt die je niet nog eens wilt dragen. Misschien kun je er, in plaats van hem weg te gooien, een nieuwe look mee creëren door hem de volgende keer anders te dragen. Combineer hem met je favoriete gescheurde jeans, of een rok en Converse schoenen misschien. Er zijn veel manieren waarop je hetzelfde voorwerp er elke keer dat je het draagt anders uit kunt laten zien.
Denk na voor je koopt
Voordat je nieuwe kledingstukken gaat kopen, vraag je je af of je het echt NODIG hebt – niet wilt hebben. Dat zijn twee heel verschillende dingen en kunnen een heel ander resultaat hebben. Als het iets is dat je echt nodig hebt, ga er dan voor. Als het echter alleen iets is dat je wilt hebben, wacht dan voorlopig misschien nog even met de aanschaf ervan. Zet je minimalistische hoofd even op en denk twee keer na.
Als het iets is waarvan je denkt dat je het steeds weer zult dragen, dan zou dat een geweldige aankoop zijn. Als het echter maar iets is waarvan je denkt dat je het misschien een keer zult dragen, stop dan meteen!
Leen kleren van vrienden
Een geweldige truc die veel minimalisten zullen toepassen is kleding delen met vrienden. Als je veel modieuze vrienden hebt, van dezelfde soort maat als jij, kun je misschien beginnen elkaars kleren te lenen in plaats van nieuwe te kopen. Zo bespaar je allebei geld, en heb je ‘nieuwe’ outfits om te dragen. Het is een winst voor iedereen!
Je zou tegenwoordig zelfs kleding kunnen huren bij bepaalde winkels. Het is geweldig dat zo veel bedrijven een verhuurservice voor kleding aanbieden. Het is ook een geweldige manier om duurzamer te zijn!
Tweedehands kopen
Als je toch de behoefte voelt om iets te gaan kopen, probeer dan tweedehands te winkelen. Als een totaal winkelverbod je te veel is om mee te beginnen, kan dit een geweldige manier zijn om je erin te verlichten. Of dit nu in je plaatselijke liefdadigheidswinkel is, een online tweedehandswinkel zoals eBay. Of zelfs via zoiets als Facebook marktplaats.
Herstel wat je al hebt
OK, dus het is onwaarschijnlijk dat je een whizzkid met een naaimachine zult zijn, maar we kunnen allemaal wel een naald en draad gebruiken – toch?! Ik herinner me dat ik eens probeerde een broek te maken uit een oud gordijn – dat ging NIET goed! Maar een knoop aannaaien of een klein gaatje herstellen is niet zo erg. Zeker als je het internet hebt om je te helpen.
Je kunt zelfs strijklapjes krijgen om gaten te bedekken die te groot zijn om op te naaien. Je hebt dus echt geen excuus om dat knoopje niet aan te naaien, of dat gaatje in je lievelingstrui niet te repareren!
Ga Vintage Winkelen
Vintage shoppen is tegenwoordig zo veel gemakkelijker – en hoeft niet meer zoals vroeger naar openluchtmarkten te gaan. Vintage is tegenwoordig zo veel cooler.
Ook hier zijn plaatsen als eBay en zelfs liefdadigheidswinkels geweldig om kleine vintage juweeltjes te vinden. Al die minimalistische mensen die hun opgeruimde spullen weggooien zouden wel eens jouw vintage schatten kunnen zijn!
Upcycle je oude kleren
Net als herstellen wat je al hebt, kun je ook proberen een oud kledingstuk te upcyclen. Het is een geweldige manier om duurzamer te leven. Misschien heb je een broek die helemaal gerafeld en versleten is aan de zomen, je kunt de pijpen afknippen om er een leuke korte broek van te maken.
Of misschien heb je een vreemd paar sokken waarvan je niet weet wat je ermee moet doen. Knip eenvoudig de uiteinden af en je hebt een geweldig paar hand/armwarmers. Dat ze niet bij elkaar passen doet er niet toe en kan hun eigenzinnige, unieke kwaliteit zijn.
Stop met winkelen!
Het beste is natuurlijk om gewoon te stoppen met winkelen en je ermee bezig te houden! Hoe minder je winkelt, hoe meer je eraan gewend zult raken dat dat je nieuwe norm is. Je moet gewoon ophouden te denken aan winkelen en wat je zou kunnen missen. Concentreer je in plaats daarvan op de positieve kanten en wat je eraan hebt als je niet meer nieuw winkelt. Je helpt de planeet en je banksaldo!
Daag jezelf uit voor een maand en kijk hoe het je vergaat. Hoe minder je winkelt, hoe minder je aan winkelen zult denken. Maar als je toch in de verleiding komt, ga dan een eindje hardlopen, praat met een vriendin, lees je in over wat fast fashion met het milieu doet. Wees duurzaam!
Verwijder de verleiding
Net zoals je een spammer zou blokkeren, of een slechte vriend op Facebook, breek je met snelle mode door je uit te schrijven op ALLE modemerken. Je zou zelfs je social media accounts kunnen doorlopen en accounts die je zin geven om te winkelen ontvolgen, of dempen. Ontruim diegenen die je zin doen krijgen.
Het is veel moeilijker om iets te missen waarvan je niet weet dat het gebeurt. Zou je bijvoorbeeld echt die nieuwe jurk van Zara willen als je die niet in een e-mail of op je Instagram had gezien? Neem de verleiding weg en denk duurzaam minimalistisch!
Winkel klein
Een andere geweldige manier om het niet nieuw winkelen te omzeilen is door alleen in kleine, plaatselijke onafhankelijke winkels te winkelen. OK, dus het zal waarschijnlijk duurder zijn, maar het is over het algemeen beter voor het milieu om lokaal verkregen, of handgemaakte goederen te kopen.
Maar juist omdat het misschien kleine, ambachtelijke winkels zijn, moet je toch nagaan of hun artikelen duurzaam verkregen zijn. Als de winkeleigenaars/managers eerlijk zijn, en niets te verbergen hebben, zullen ze het niet erg vinden dat deze vragen gesteld worden. Of, je kunt het misschien op hun website te weten komen als je het niet persoonlijk wilt vragen.
Doe je huiswerk
Zoals we hierboven al aanstipten, doe je huiswerk over een merk voor je iets koopt. Wie niets te verbergen heeft, zal het niet erg vinden om gevraagd te worden. Net zoals je misschien wat spitwerk zou willen doen voor je op je eerste Tinder afspraakje uitgaat, behandel het kopen van kleding op dezelfde manier.
Ze zouden op hun website alle informatie moeten hebben die je nodig hebt om je onderzoek te doen. Zorg ervoor dat de kleren die je koopt echt duurzaam zijn.
Waar komen je kleren vandaan?
We zouden allemaal moeten willen weten waar de kleren die we kopen vandaan komen om zaken als uitbuiting te helpen bestrijden. Kreeg de persoon die je kleren maakte meer dan 2 cent betaald om ze te maken? Werden ze goed behandeld? Werd het gewoon een kind dat gedwongen werd te werken om te leven?
Je zou toch zeker willen weten dat je niet meehielp aan het veroorzaken van dit soort problemen door in hun producten te kopen?
Hoe duurzaam ben jij als het gaat om mode en wat er in je garderobe hangt? Zou je zeggen dat je een minimalist bent, of heeft je huis een flinke opruimbeurt nodig?