Waarom mediation bij scheiding?

Een (echt) scheiding kan moeizaam verlopen. Dit kan zo moeizaam gaan dat er zelfs een rechter nodig is om bepaalde beslissingen te nemen. De voornaamste taak van een mediator is om te voorkomen dat dit gebeurt. Maar hoe doet een mediator dit en waarom zou je een mediator nodig hebben? Antwoorden op deze vragen vind je in deze blog.

Wat doet een mediator

Een mediator probeert conflicten tussen twee partijen op te lossen. Bij een echtscheiding kan dit inhouden om een huwelijk op een goede manier af te ronden zonder conflicten. Dit is vrij breed, zo kan het gaan over wie de hond in huis neemt tot de fiscale gevolgen van een echtscheiding. Dit kunnen natuurlijk vrij gevoelige onderwerpen zijn waar je allebei graag tot een oplossing komt. Een mediator begeleidt het proces en probeert er voor te zorgen dat twee personen afspraken maken en deze afspraken worden vervolgens op de juiste manier vastgelegd. Je kan voor mediation kiezen voordat je overstapt op een rechtszaak zodat je samen tot een oplossing komt. In dit geval is er geen winnaar en geen verliezer. Het kan natuurlijk ook zijn dat er al een rechtszaak loopt en dat je alsnog tot een oplossing wilt komen zonder rechterlijke uitspraak. In dit geval kan een rechtszaak stilgelegd worden en kan je samen met een mediator proberen om tot een oplossing te komen.

Voordelen mediation

Het belangrijkste voordeel van mediation is dat er geen rechter aan pas hoeft te komen. Wanneer je terecht komt in een rechtszaak, zullen er beslissingen genomen worden die minder fijn zijn dan wanneer je ergens samen uitkomt. Zoals al eerder gezegd, bij mediation zijn er geen winnaars of verliezers. Bij een rechtszaak is dit wel het geval. Ook kan een rechtszaak ervoor zorgen dat de spanningen steeds hoger oplopen, omdat je allebei je eigen belangen verdedigt met behulp van een advocaat. Het is voor niemand fijn om te belanden in een vechtscheiding. Dit geldt niet alleen voor de personen die gaan scheiden, maar ook voor bijvoorbeeld kinderen. Ook is het zo dat zelf gemaakte afspraken beter en makkelijker na te leven zijn dan afspraken die jou worden opgelegd.

Een bijkomend voordeel is dat je voor een mediator in de buurt niet ver hoeft te zoeken. Zo heb je mediation bij scheiding Utrecht in het midden van het land en vind je in andere delen van het land nog veel meer mediators.