Hoe zorg je voor de ideale hoeveelheid belichting in je kamer?

Licht speelt een ongelofelijke belangrijke rol in je woning. Het is cruciaal om ten eerste dingen te kunnen zien, maar ook om sfeer te creëren in je woning. Het is daarom erg belangrijk om niet alleen de juiste hoeveelheid licht in je woning te hebben, maar ook van de juiste soort. Er zijn namelijk misschien wel honderd verschillende soorten lichten en lampen die je allemaal zou kunnen gebruiken in je woning met DHK. Maar te veel licht is ook niet nodig, en te weinig is heel erg vervelend. Het is daarom best een kunst de juiste hoeveelheid licht voor in je woning te bepalen. Daar kun je wellicht best wat tips bij gebruiken. 

De benodigde hoeveelheid licht

Hoeveel licht je nodig hebt is niet zo makkelijk te zeggen, aangezien de benodigde hoeveelheid licht per ruimte en per doel van die ruimte verschilt. Voor sommige ruimtes heb je minder licht nodig en in andere weer meer, en voor sommige ruimtes moet het licht wat koeler zijn en in andere juist weer warmer. Om precies te weten hoeveel licht je in een ruimte nodig hebt moet je eerst bepalen wat de lichtsterkte is die je wilt hebben in de ruimte. Daarna bepaal je de oppervlakte van de ruimte. Als je dit met elkaar vermenigvuldigt kun je precies uitrekenen welke hoeveelheid licht je nodig hebt in de betreffende ruimte. Dit hangt ook af van de ramen in de betreffende ruimtes, dus je kunt er rekening mee houden bij enkele ramen bestellen.

Verschillende soorten lampen

Als je hebt bepaald hoeveel licht je nodig hebt in een ruimte kun je gaan beginnen met lampen uitzoeken. In ruimtes waar je veel licht nodig hebt, zoals in de badkamer, kun je bijvoorbeeld kiezen voor spotjes. Spotjes kunnen erg fel licht afgeven. In de woonkamer kun je wellicht goed staande lampen gebruiken. Als je hier warm licht in stopt en ze dichtbij de bank of een lekkere stoel zet, kun je ze uitstekend gebruiken als leeslampen terwijl de ontspannende sfeer van de woonkamer gewaarborgd blijft. Boven de eettafel kun je misschien mooie hanglampen hangen, zodat je goed zicht hebt tijdens het eten.Zo kun je voor iedere ruimte in je huis specifieke lampen uitkiezen die goed werken voor de ruimte en het doel.