Wanneer is een huis precies antikraak?

Er zitten meerdere voordelen aan het wonen in een antikraak woning. Voordat je een besluit een antikraak woning zoeken is het goed om te weten wat een antikraak woning precies is. 

De voordelen van een antikraak woning

Een van de belangrijkste voordelen van antikraak wonen is dat de prijzen heel erg laag liggen. Dit maakt het mogelijk om in een grotere woning of op een betere locatie te wonen. Ook wordt het hierdoor mogelijk om in een stad te wonen waar je de huur normaal heel hoog ligt. Lees meer over huurwoningen in Amsterdam en de prijzen die je hiervoor betaald. Naast dat de prijzen laag zijn geeft een antikraak woning je ook veel flexibiliteit. Antikraak woningen worden meestal namelijk voor een kortere periode verhuurd en hebben een korte opzegtermijn. Doordat je een korte opzegtermijn hebt kun je makkelijk op elk moment besluiten om weer te verhuizen.

Antikraak woning zoeken als tijdelijke woning

Een antikraak woning wordt normaal gesproken dus voor een korte tijd verhuurd. Dit wordt gedaan wanneer gebouwen voor een relatief lange tijd leeg komen te staan. Als een gebouw voor een lange tijd leeg staat neemt de kans op vandalisme toe. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het spuiten van graffiti en inbreken maar ook aan het stichten van brand. Om dit te voorkomen worden gebouwen aangeboden als antikraak. Op het moment dat er mensen wonen is de kans op vandalisme heel klein en zo wordt het gebouw beschermt. Dit geldt zeker niet alleen voor huizen. Het kan daarom ook voorkomen dat je bij antikraak in een bijzonder gebouw komt te wonen.

Antikraak woning zoeken in verschillende steden 

Het aanbod aan antikraak woningen is kleiner dan het aanbod aan gewone huurwoningen. Dit komt onder andere omdat er minder verhuurders zijn die woningen als antikraak aanbieden. Toch zijn er op vele verschillende plekken wel antikraak woningen te vinden. Zeker in grote steden zoals Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht zijn er meerdere aanbieders van antikraak woningen. Ook in kleinere steden en zelfs in dorpen zijn er echter vaak antikraak woningen. Deze zijn alleen moeilijker te vinden omdat er daar minder van deze woningen beschikbaar zijn. Voor een antikraak woning is het belangrijk om het aanbod van verschillende aanbieders goed in de gaten te houden.

Wanneer kun je in een antikraak woning wonen?

Er zijn in principe weinig regels om in een antikraak woning te mogen wonen. Een van de belangrijkste regels is dat je minimaal 18 jaar moet zijn. Daarnaast wordt er ook gevraagd om een minimaal maandelijks inkomen. Hoe hoog dit inkomen moet zijn hangt af van de aanbieder en de hoogte van de huur. Een ander punt om op te letten is dat je verplicht bent om een inboedelverzekeringen af te sluiten. Tenslotte moet je ook in bezit zijn van een brandveiligheidspakket.