Shakespeare-idioom voor alledaags gebruik

Shakespeare stierf meer dan 400 jaar geleden, maar zijn woorden leven voort in alledaagse Engelse gesprekken. Zelfs moedertaalsprekers van het Engels die zijn toneelstukken niet kennen, gebruiken idiomen die de beroemde toneelschrijver meer dan 400 jaar geleden bedacht.

Shakespeare had een uniek inzicht in wat ons drijft. We horen zijn woorden vaak in het nieuws.

Neem bijvoorbeeld het vreemde verhaal van de Britse gescheiden vrouw Amanda Rodgers. Toen de 46-jarige hertrouwde, was de ceremonie nogal ongewoon. De levenspartner van haar dromen was een hond die Sheba heette.

Amanda zei: “Sheba was al jaren in mijn leven, ze maakte me aan het lachen en troostte me als ik me neerslachtig voelde. Ik kon niets bedenken dat ik nog meer van een levenspartner zou verlangen.”

Zoals Shakespeare zou zeggen, “liefde is blind”. Voor het eerst gebruikt door de toneelschrijver in The Merchant Of Venice, worden die drie woorden nu gebruikt om de verbintenis tussen elk onwaarschijnlijk paar te beschrijven.

Ook in het nieuws beschuldigde de Amerikaanse president Donald Trump Barack Obama van het afluisteren van zijn telefoons. De media zeiden dat Trump op een wilde ganzenjacht ging om bewijzen van afluisteren te vinden. De uitdrukking wilde ganzenjacht beschrijft een hopeloze zoektocht naar iets onbereikbaars. Het werd voor het eerst gebruikt door Shakespeare in Romeo en Julia.

Een ander recent verhaal ging over de Britse man Pedro Godinho die gewond op een parkeerplaats werd gevonden nadat hij bij een zinloze aanval was neergestoken. Hij stierf later in een ziekenhuis aan zijn verwondingen. Zijn vrienden beschreven hem als iemand met “een hart van goud”. Deze uitdrukking wordt vaak gebruikt om iemands goede aard en zorgzame manier van doen aan te duiden. Shakespeare gebruikte het om Henry V te beschrijven.

We horen zelfs dat Shakespeare’s woorden gebruikt worden om sociale problemen te beschrijven. Een plaatselijke politicus in het VK zei dat mensen moeten ophouden bedelaars geld te geven. Op het eerste gezicht klinkt het wreed om geen geld te geven aan mensen die geen eten of huis hebben. Maar deze politicus zei dat het nepbedelaars aanmoedigt die het geld zouden gebruiken voor alcohol en drugs.

De politicus zei: “We moeten wreed zijn om vriendelijk te zijn”. Deze zin werd voor het eerst door Shakespeare gebruikt in Hamlet. Het wordt nu gebruikt om te beschrijven hoe hardhandig optreden tegen iemand op korte termijn hem op lange termijn zal helpen.

Shakespeare was een meester in het begrijpen en creatief uitdrukken van wat ons menselijk maakt. En daarom heeft zijn invloed zich door de eeuwen heen uitgestrekt. In moderne films, boeken, liedjes, nieuwskoppen, en gesprekken over de hele wereld is het Engels van Shakespeare overal aanwezig.