diabetes

Tips voor diabetes patiënten

Als je diabetes hebt ben je veel bezig met voeding. Wat kun je bijvoorbeeld op een dag eten en hoeveel. Een eetschema is een prima optie om er beter mee te leren omgaan. Deze kun je in samenwerking met je diëtist opstellen. Wij geven je vijf tips om gezond te eten met diabetes. Naast een goed dieet zijn er ook diverse hulpmiddelen die je leven kunnen vergemakkelijken zoals de Freestyle libre 2 glucose sensor.

Koolhydraatarm eten

Koolhydraatarm eten klinkt niet direct als de beste oplossing, koolhydraten zorgen er immers voor dat je lichaam energie krijgt. Het is echter zo dat koolhydraten vol zitten met zetmeel en allerlei suikers die bij inname worden omgezet in glucose. Glucose zorgt er voor dat je bloedsuikerspiegel stijgt. Met alle gevolgen van dien. Als je kiest om een koolhydraatarm dieet te volgen zul je merken dat je al snel een stabielere bloedglucose waarde krijgt.

Neem minder vrije suikers tot je

De vrije suikers zijn de kwaadaardige suiker die je zoveel mogelijk het beste kunt vermijden. Vrije suikers zijn te vinden in in andere frisdrank, gebak, koek en verschillende sauzen. Op het internet kun je van elk product vinden of het vrije suikers heeft. Kies voor betere varianten zoals zero drankjes en vezelrijke tussendoortjes.

Kies goede vetten

Bij diabetes is het belangrijk dat je kiest voor gezonde vetten. We hebben het dan over onverzadigde vetten. Deze is bijvoorbeeld te vinden in oliën, verschillende vetten, vette vis, noten maar ook pindakaas. Geen vet eten is nooit een optie. Het bevat namelijk  veel energie en vitamines.

Zorg voor een stabiel eetpatroon

Met diabetes ben je de hele dag door bezig met je eetpatroon. Wat kan ik eten, wanneer en hoeveel. Het is daarom belangrijk dat je een eetpatroon hebt. Probeer een vast schema te maken en hou je hier aan. Als je het lastig vindt kun je contact opnemen met je huisarts om vervolgens doorverwezen te worden naar diëtist.

Af en toe wat ongezonds kan prima

Het hebben van diabetes betekent absoluut niet dat je nooit meer je favoriete snack naar binnen kan werken. Een heerlijk puddingbroodje met een kop cappuccino kan prima maar probeer jezelf te beheersen. Een keer in de zoveel tijd is geen probleem maar als je er een gewoonte van maakt kan het gevolgen hebben. Het is wel belangrijk dat je een goed werkend dieet volgt en daarbij zorgt voor voldoende beweging.

Geef een reactie