master opleiding

Waar moet je op letten bij het kiezen van een master opleiding?

Wanneer je moet kiezen voor een master opleiding kan dit erg lastig zijn. Dit wordt lastig gemaakt omdat er ontzettend veel verschillende opleidingen zijn waar je uit kunt kiezen. Het is dan ook belangrijk om je goed voor te bereiden wanneer je moet gaan kiezen voor een vervolgstudie in de vorm van een master opleiding. Om jou te helpen een goede keuze te maken voor een nieuwe studie worden hieronder een aantal stappen beschreven die je kunt volgen.

6 punten die jij kunt gebruiken wanneer je moet kiezen voor een vervolgstudie:

  1. Het is goed om vroegtijdig te beginnen met het voorbereiden op een studiekeuze. Dit geeft jou de tijd om verschillende opleidingen met elkaar te vergelijken en zorgt ervoor dat je niet overhaast een beslissing moet nemen waar je later toch niet helemaal achter blijkt te staan.
  2. Op internet kun je verschillende studiekeuzechecks doen. Door het beantwoorden van verschillende vragen kun je erachter komen welke onderwerpen voor jou belangrijk zijn en welke studierichting goed bij jou aan zou kunnen sluiten. Deze uitslagen geven een indicatie van wat goed bij jou zou kunnen passen maar geven natuurlijk geen definitief beeld. Kijk altijd goed wat jij zelf leuk vindt en welke richting jij op zou willen gaan met een vervolgstudie.
  3. Kijk naar de sterke punten in jouw vorige studie. Op deze manier haal je het meeste uit jouw sterke eigenschappen en kun je er voor zover mogelijk voor zorgen dat deze vakken of onderwerpen terugkomen in jouw nieuwe studie.
  4. Een belangrijk punt is om jezelf niet te focussen op een of twee studies. Zorg ervoor dat je meerdere studies bekijkt en meeneemt in jouw vergelijking. Soms denk je bij de eerste studie die je bekijkt dat dit de perfecte match is met je interesses. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat je studies mist die misschien nog wel beter bij jou zullen passen. Zorg dus bijvoorbeeld voor een top 5 studies waarvan jij denkt dat deze studies goed kunnen aansluiten bij jou.
  5. Bespreek het lijstje met studies die jij hebt gemaakt met vrienden en/of familie. Verdedig bijvoorbeeld jouw studiekeuze en kijk of de argumenten ervoor zorgen dat jij nog steeds denkt dat deze studie aansluit bij jouw interesses en kwaliteiten.
  6. Vraag docenten, vrienden, ouders etc. wat goed bij jou zou kunnen passen. Zij kijken weer met een andere frisse blik naar wat bij jou zou kunnen passen en zien vanuit hun perspectief jouw sterke en minder sterke punten.

Wanneer je van plan bent om een van de hbo opleidingen te gaan volgen gelden dezelfde stappen om je goed voor te bereiden om een weloverwogen studiekeuze. Het is belangrijk om jezelf goed van te voren voor te bereiden op de keuze die jij moet gaan maken. Kijk eerst zelf, met behulp van een studiekeuzecheck, wat bij jou past. Bespreek jouw top 5 met vrienden en/of familie en kijk of jouw argumenten stand houden. Wanneer dit zo is kun je jezelf gaan voorbereiden op een definitieve keuze.

Geef een reactie